Přeskočit na obsah

Jak fotit virtuální prohlídky a vydělat si peníze fotografováním

Vítejte na stránkách o bourání mýtů o vytváření 360° fotek a virtuálních prohlídek. Po přečtení článků na techto stránkách budete vědět jak 360° fotky vznikají, jak a čím je vytvářet a také pravděpodobně obrátím na hlavu pár vašich dosavadních představ.

Jaké že to mýty bourám?

Mýtus číslo 1 – Focení 360° fotek vyžaduje drahé vybavení

Není to pravda. Začít můžete s jakýmkoliv fotoaparátem nebo mobilním telefonem. Nemusíte mít vůbec žádné speciální vybavení. Zapomeňte na stativ, panoramatické hlavy, software za tisíce dolarů, digitální zrcadlovky a objektivy typu rybí oko. Ano, super vybavení vám možná lecos ulehčí a zvýší kvalitu vašich fotek, ale mnohem důležitější je znát základní principy a nebát se je použít s čímkoliv, co máte po ruce. Dokážu vám to v Úvodu do efektivního 360° fotografování.

Vytvořeno mobilním telefonem - mýtus 1 zbourán:


Mýtus číslo 2 – Focení 360° fotek vyžaduje velké znalosti

Není to pravda. Stačí pochopit základní princip vzniku 360° fotek. A to je ten, že vyfotíte prostě a jednoduše několik překrývajících se fotek, které se potom složí dohromady. Jen musíte dát pozor na to, abyste fotky fotili z jednoho místa. Zkuste si to teď hned. Později se třeba můžete naučit jak eliminovat ve sférické fotce stativ a fotografa.

Toto je jedna z prvních fotek, kterou jsem vyfotil. Nevěděl jsem o panoramatickém focení skoro nic a podívejte se, jak to dopadlo - Mýtus 2 zbourán:


Mýtus číslo 3 – Focení a skládání zabere hodně času

Není to pravda. Pro vyfocení 360° fotky potřebujete přibližně 10-30 sekund. Pro vyfocení sférické fotky dle vybavení 30 sekund až přibližně dvě minuty. Ukázkové Panomonkey video a nebo videonávody pro focení sférických fotek vás o tom přesvědčí. Skládání na počítači je potom záležitost dalších několika minut, pokud jste vše vyfotili správně. Samozřejmě u speciálních projektů tráví profesionálové s jednou fotkou i celé dny nebo týdny.

Mýtus 3 zbourán.

Mýtus číslo 4 – Objednání fotografa pro vytvoření virtuální prohlídky stojí velké peníze

Není to pravda. Zde samozřejmě stojím na tenkém ledě a věřím, že spousta profesionálních fotografů tento článek čte se sřípěním zubů a s nelibostí, pokud teda už dávno naštvaně nepřestali číst, protože jim tento server, jak oni tvrdí, kazí business. Pravda je taková, že pokud chcete kvalitu, musíte si za ní zaplatit. Není možné se naivně domnívat, že jakmile vytvoříte svou první 360° fotku, tak umíte všechny triky a fígle, které rozlišují perfektní 360° fotky od těch dobrých a špatných. Další aspekt, který musíte brát v úvahu, je ten, že pokud se někomu povede občas opravdu dobrá fotka, ale zbytek je odpad, nemůžete si ho objednat na focení vaší zakázky. Profesionálové odvádějí perfektní práci napoprvé. Druhá šance mnohdy není.

Mýtus číslo 5 – Kdokoliv může fotit 360° fotky ve špičkové kvalitě

Není to pravda. Profesionál potřebuje znát spoustu věcí, které se naučí zvládat až dlouholetými zkušenostmi, zejména pak při focení interiérů a proměnlivých prostředí, kde jsou světelné a prostorové podmínky nejnáročnější. Pokud někdo chce za své služby vetší peníze, velice pravděpodobně moc dobře ví, co dělá. Ceny za jednu 360° sférickou fotku ve špičkové kvalitě se pohybují (duben 2011) okolo 5000Kč plus DPH za kus ale mohou se vyšplhat i na desetitisíce až statisíce při různých speciálních podmínkách (gigapixelové fotky a podobně) a nebo naopak být o dost levnější při množstevních slevách a “klasické” kvalitě. Na druhou stranu pokud vám nejde o špičkovou kvalitu a reprezentativnost, můžete si najmout amatéra za pár stokorun a nebo si zkusit fotky nafotit sami díky návodům na těchto stránkách. Vše má své plusy a mínusy a je jen na vás, abyste je zvážili.

Mýtus číslo 6 – Jakmile umíte fotit, budete na virtuálních prohlídkách vydělávat miliony

Není to pravda. Prodej a marketing vašich služeb je stejně tak důležitý, jako samotná práce, mnohdy i mnohokrát důležitější. Z mého působení v 360cities.net znám spoustu špičkových fotografů, kteří jsou bez peněz, a znám jich spoustu, kteří se ani moc neznaží, jen si tak cestují a zakázky se jim jen hrnou. V tomto oboru se jedná o kombinaci talentu, unikátních zkušeností, notné dávky štěstí, intuice a osobního šarmu. S focením vám poradí tyto stránky. S tím ostatním vám popřeju hodně štěstí a připojím jeden vtipný vzkaz od Aleca Baldwina - Always Be Closing! :)

Mrkněte také na Úvod do efektivního 360° fotografování.

Předchozí článek Nové kroužky na objektivy V2 od Nodal Ninja - s přístupem na ovládací prvky

Zanechat komentář

Než se komentáře objeví, musí být schváleny

* Požadovaná pole

Porovnejte produkty

{"one"=>"Vyberte 2 nebo 3 položky k porovnání", "other"=>"{{ count }} ze 3 vybraných položek"}

Vyberte první položku k porovnání

Vyberte druhou položku pro porovnání

Vyberte třetí položku k porovnání

Porovnejte
}